Skip to content

Längtan till landet och bredband i luften

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Sverige har ett ambitiöst bredbandsmål, där minst 95 procent av alla hushåll och företag ska erbjudas bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/s år 2020. Teracom har utvecklat Air2Fibre som tar bredband dit fiber inte når.

En smal och slingrig väg leder fram till den stora, röda byggnaden som en gång varit folkskola. Bulldoften ligger tät huset är numera bageri, café och även bostad för Mårten och Ulrika Junell med familj. Entreprenören och bagarentusiasten flyttade hit 2009 och kan idag även titulera sig nätägare. Genom honom och andra eldsjälar från bygden har Axala Ideella Bredbandsförenings grundats och fått fram en lösning där 15 hushåll får snabbt och stabilt bredband genom luften.

Längtan till landet

Beslutet att flytta ut på landet kom efter att familjen insåg att alla utflykter planerades kring att komma bort från stan – till slut kändes det onödigt att åka tillbaka. Dessutom drömde Mårten och hans fru Ulrika om ett riktigt ordentligt renoveringsobjekt.

– Vi hade renoverat ett sommarställe, en lägenhet och ett radhus. Nu har vi ett projekt vi aldrig kommer bli klara med 300 kvadratmeter gammal skola, där egentligen varenda kvadratmeter skulle kunna göras om, berättar Mårten Junell.

Intresset för bröd och bullar startade i lägenheten.

– Vi bodde precis vid Riddarbageriet. När vi flyttade därifrån hade vi fått smak på riktigt bra bröd, så lösningen blev att börja baka det själva. Och ja, det är ett intresse som gått helt överstyr, erkänner Mårten Junell.

Nu driver paret café när andan faller på. Marknadsföringen sker via Facebook och kan en bra dag nå ut till ett par hundratal gäster som kommer och fikar.

– De som är lite skönt med att flytta ut på landet är att det är kravlöst. Vi har byggt ett litet bageri, men det är inte en intäktskälla utan något vi gör bara för att det är roligt. Det är en liten lyx att kunna ha något bara för att det är kul.

Stort behov av uppkoppling

Till vardags arbetar Mårten Junell annars som formgivare inom reklam. Det innebär många tunga bilder och filer som måste kunna skickas fram och tillbaka.

– Jag har varit egen sedan 2002 och insåg att jag kan ju sitta var som helst. När vi flyttade ut hit för åtta år sen, då var internet under all kritik men det gick precis att jobba. Man fick ha en hel del tålamod. Sen har det blivit bättre för varje år nästan, men det har varit segt, med störningar. Särskilt på sommaren när det kommer ut mycket folk som sitter och surfar blir nätet jättelångsamt.

Värdet av en uppkoppling

Familjen har testat en rad olika lösningar för att få vardagen och arbetslivet att flyta på. Det har fungerat, men inte mycket mer. Att gräva ner fiber blir för dyrt i förhållande till de få hushåll som finns här och är intresserade av bredband, tyckte alla leverantörer som de haft kontakt med.

– Men det är många äldre som man inte tror ska vara med och våga, som ser värdet i att fastigheten får en uppkoppling. Nu är vi femton hushåll som har bredband genom luften, från barnfamiljer som kommer använda det extremt mycket till streaming, till 90-åriga Bengt i Hägnan som använder det för att kunna skypa med sina barn och barnbarn i Israel, berättar Ulrika Junell.

Relaterade artiklar